De omgeving

Kijk voor een beeld van de omgeving naar het filmpje.
© EDM

Het Erzgebirge is een middelgebergte. Hoogste uitlopers liggen tussen de 1000 en 1200 meter. Het gebied doet heuvelachtig aan. Dat betekent dus mooie vergezichten en schilderachtige taferelen, bijvoorbeeld met een middeleeuws slot als motief.

Nog wat wetenswaardigheden over streek en cultuur. 

Sachsen behoorde tot 1990 tot de DDR en lag dus achter de Muur (het ijzeren gordijn). De grens met Tsjechië was echter vrij, in die zin dat hier alleen borden stonden met een waarschuwing, voornamelijk vanaf de Tsjechische kant. Vanaf 2009 heeft Tsjechie het Schengen-akkoord ondertekend wat betekent dat er vrij verkeer van personen mogelijk is. Toch zult u zo af en toe in de buurt van de grens een controle kunnen komen, net zoals dat in Nederland het geval kan zijn. Neem dus altijd uw identiteitsbewijs mee, ook bij een wandeling.

Het DDR en ijzeren gordijn verleden is ook zichtbaar in gedenktekens. Het Tsjechische Sumova ofwel Bohemen, behoorde tot Sudetenduitsland. Na de oorlog werd hier de duitssprekende bevolking hardhandig weggejaagd en werden alle Duitse benamingen van dorpen en steden veranderd in Tsjechische. Zo werden Karlsbad en Komotau, Karlovy Vary en Chomutov. Pas na de val van de muur kon men monumenten en gedenktekens oprichten voor de gevallenen. In Ruebenau zijn er langs de wandelweg rond het dorp al twee te vinden.  

Zoals de naam al aangeeft is het Erzgebirge van oorsprong een streek waar erts gedolven werd. Zink, zilver en lood bijvoorbeeld. Door de streek slingert de zogenaamde Silberstrasse, een touristische route langs plaatsen waar zilver werd gedolven. Verwacht echter geen mijnschachten met hoge torens daarboven. De mijnschachten gaan meest van tijd horizontaal de berg in.

Tot slot nog de stoomtrein. In de DDR heeft deze nog zeer lang dienst gedaan. Veel van deze lijnen zijn bewaard gebleven. Meestal gaat het hier om smalspoorbanen. Deze waren gemakkelijker aan te leggen in deze bergstreek. De dichtstbijzijnde lijn, van Steinbach naar Jöhstadt is een echte museumlijn die alleen tijdens weekeinden en feestdagen actief is en volledig gerund wordt door vrijwilligers. De lijn van Cranzahl naar Kurort Oberwiesenthal is echter nog volledig in bedrijf en legt meerdere keren per dag het traject af. Dit geldt ook voor de zusteronderneming in Radebeul, een voorstad van Dresden.

Kijk voor alle links op de pagina TIPS.

Multifunctionele kamer
Nieuw: Multifunctionele kamer. ...
2019
...
Carport
Droog parkeren onder eigen dak....
Site by JGraphics.nl